Ginekološki pregledi

V naši ambulanti opravljamo:

  1. KURATIVNE PREGLEDE: pregledi žensk, ki imajo ginekološke težave.
  2. PREVENTIVNE PREGLEDE:

CITOLOŠKI BRIS MATERNIČNEGA VRATU- PAP bris

PAP bris je presejalni test za odkrivanje sprememb celic materničnega vratu. Bris odvzamemo s površine materničnega vratu z loparčkom in iz kanala materničnega vratu s krtačko. Zaradi odvzema celic s krtačko iz kanala, lahko po pregledu nastane blag krvavkast izcedek. Ustrezno pripravljen bris pregleda pod mikroskopom citolog. Z rednimi pregledi je mogoče pravočasno odkriti predrakave spremembe in s tem zmanjšati nevarnost za razvoj raka materničnega vratu.

Bolezensko spremenjene celice je prvo znamenje predrakavih sprememb, ko ženska praviloma še ne čuti sprememb in nima ginekoloških težav. Ob ugotovitvi bolezensko spremenjenih celic vas vabimo na ponoven predčasen pregled, zato je pomembno, da se vabilu odzovete in ne zamudite priložnosti za zgodnje odkritje bolezni.

Brise obravnavamo v skladu s Postopki za odkrivanje in obravnavo žensk s predrakavimi spremembami materničnega vratu l. 2011, program ZORA ( Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu).

Program ZORA ( Zgodnje Odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu)

Vključuje pregled z brisom PAP na tri leta , po dveh normalnih PAP brisih v razmaku 12 mesecev, pri ženskah od 20.-65.leta. Na pregled se naročijo same ali so vabljene v okviru nacionalnega programa ZORA. Ginekolog jih vabi le, če se več kot 3 leta ne javijo na pregled. Ženske med 65.-74. Se morajo same naročiti na PAP bris na tri leta. Več o tem si lahko preberete na zora.onko-i.si.

PAP bris je presejalna in ne diagnostična metoda, za presejalne metode pa je značilno, da nikoli niso 100% zanesljive.

Pregledi, ultrazvočni pregledi in PAP brisi na željo ženske brez težav, v vmesnih letih so samoplačniški.

HPV TEST

Včasih PAP izvid ali histološki izvid biopsije nakazujeta, da je smiselno opraviti še »triažni test HPV« (v skladu s Postopki za odkrivanje in obravnavo žensk s predrakavimi spremembami materničnega vratu l. 2011).

S HPV testom je mogoče ugotoviti morebitno okužbo s humanim papiloma virusi. Ti virusi so ključnega pomena za razvoj predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu. Le dolgotrajna okužba s HPV lahko povzroča spremembe celic na materničnem vratu. Za nastanek blage spremembe so potrebna 3 leta, za nastanek hujših sprememb pa 5 let in več. Okužba pri večini ženski izzveni sama v roku 1-2 leti.

Če imate ugotovljene predrakave spremembe materničnega vratu, je izvid HPV testa v pomoč, pri nadaljnjih ukrepih, ki naj bi preprečili razvoj raka na materničnem vratu (v skladu s Postopki za odkrivanje in obravnavo žensk s predrakavimi spremembami materničnega vratu l. 2011).

V primeru, da so PAP brisi normalni in želite ugotoviti, prisotnost HPV virusov, lahko opravite HPV test samoplačniško.

KOLPOSKOPIJA IN BIOPSIJA MATERNIČNEGA VRATU

Kolposkop je optična naprava s katero pod povečavo opazujemo maternični vrat, nožnico in zunanje spolovilo. V primeru spremenjenega tkiva naredimo odščip ( biopsijo). Tkivo pošljemo na histološko preiskavo, s čimer izboljšamo zanesljivost diagnoze. Če želite kolposkopijo v primeru normalnih izvidov PAP brisa, je preiskava samoplačniška.

Kontakt

Ambulanta za ginekologijo in porodništvo

Katarina Jerman,dr.med.

Metelkova 15

1000 Ljubljana

T: 01 439 26 50

E: ambulanta@ginekologija-jerman.si